Tuinarchitect of tuinontwerper? Het verschil uitgelegd

beschermde titel vs. vrij beroep

Veel mensen zoeken voor een te maken tuinontwerp op internet op het zoekwoord ‘tuinarchitect’ zonder zich te realiseren dat er verschillen bestaan tussen een tuinontwerper en een tuinarchitect. Iedereen mag zich tuinontwerper noemen (een vrij beroep), maar om je tuinarchitect te mogen noemen, moet je ingeschreven staan in het architectenregister. De titel tuin- en landschapsarchitect is net als architect, stedenbouwkundige en interieurarchitect beschermd door de Wet op de architectentitel (1988).

Wet op de architectentitel

In de praktijk is het mogelijk dat een tuinontwerper dezelfde opleiding en praktijkervaring heeft als een tuinarchitect, maar zich bewust niet bij het architectenregister laat inschrijven. Eenmaal ingeschreven schrijft de wet op de architectentitel (WAT) namelijk voor dat je als tuinarchitect ieder jaar 16 uur aan bij- en nascholing binnen je vakgebied moet besteden. Tuinontwerpers met meer dan 7 jaar beroepservaring zonder de vereiste diploma’s mogen een verzoek indienen en moeten voor een vakjury een examen afleggen. Dit examen bestaat uit 2 delen en kost in totaal €3750. Als het je passie is om tuinontwerpen voor particulieren te maken en je je niet bezig wilt houden met vraagstukken over landschap en ruimtelijke ordening, dan is het zeer begrijpelijk dat je de moeite en kosten bespaart om de titel tuin- en landschapsarchitect te verkrijgen.

Hogeschool Van Hall Larenstein

Veel van de tuinontwerpers op dit platform volgden een HBO opleiding aan het Van Hall Instituut in Leeuwarden, de Internationale Agrarische Hogeschool Larenstein in Velp en Deventer of de huidige opleiding Hogeschool Van Hall Larenstein in Velp (ontstaan na de fusie in 2003-2005). Zij hebben er voor gekozen om de titel niet te bemachtigen.

Om je aan te kunnen melden als tuin- en landschapsarchitect in het architectenregister zijn er voorwaarden vastgesteld, maar ook uitzonderingen.

Beroepservaringperiode (BEP) en Kosten

Sinds 1 januari 2015 geldt voor afgestudeerden aan een kwalificerende master opleiding in Nederland in de tuin- en landschapsarchitectuur de plicht om een beroepservaringperiode (de zogenaamde BEP) te doorlopen voordat je je kunt inschrijven in het architectenregister. Alleen studenten met een master aan de Academie van Bouwkunst Amsterdam (vanaf 2014 aan de master begonnen) hebben vrijstelling omdat zij tijdens deze master al gelijkwaardige praktijkervaring hebben opgedaan. Je kunt wel (gedeeltelijk) vrijstelling van een aantal modules van de BEP aanvragen als je van mening bent dat je al beschikt over deze praktijkervaring. Normaal duurt de BEP ongeveer 2 jaar bij minimaal 32 uur per week werken. Je kunt de BEP op 2 manieren doorlopen: via een zelfstandige route of via een geïntegreerd programma. De BEP brengt uiteraard ook kosten met zich mee: €5000 excl. btw voor het geïntegreerde programma bij PEP (4 blokken) en €1.200 voor de individuele route (dan dien je zelf een mentor te zoeken). De Belastingdienst vergoedt gelukkig wel een deel van de investering.

Tuinontwerpers die hun diploma vóór 2015 hebben verkregen, hoeven de BEP niet te doorlopen, hiervoor geldt een overgangsrecht.