flevolandse tuin kleigrond en zuidwestenwind

Kleigrond en zuidwestenwind in de Flevolandse tuin


Marleen Verhoole

Aan mij valt de eer om de aftrap te doen voor deze eerste blog.
Ik ben Marleen Verhoole van Formosus* en als tuinontwerper in de provincie Flevoland moet ik bij mijn tuinontwerpen naast de wensen van mijn klant, de ligging en grondsoort ook rekening houden met een extra element als het gaat om beplantingskeuze, namelijk de wind.

De zuidwestenwind komt via het IJsselmeer en het Gooimeer de polder inwaaien. Veel nieuwbouwtuinen in Almere zijn de eerste jaren zeker niet windvrij. Niet alle planten en heesters vinden het prettig om op een winderige plek te staan. De glansmispel (Photinia fraseri ofwel Red Robin genaamd) is een voorbeeld van een heester die graag beschut staat.

De jongste provincie van Nederland is ontstaan op de vroegere Zuiderzee. De grond bestaat uit zeer vruchtbare zeeklei. Planten kunnen hier soms buiten proporties uitgroeien.

Ondanks zijn vruchtbaarheid heeft de kleigrond ook nadelen. Bij kleigrond moet de afwatering in orde zijn. In mijn tuinontwerpen hou ik hier rekening mee. Planten gaan het opgegeven als ze te lang met de wortels in het water staan of door de zware klei gebrek aan zuurstof hebben. ’s Zomers kan de klei zo ontzettend hard worden dat je er nauwelijks nog in kan komen.

Bij het maken van een beplantingsplan gebruik ik daarom nooit zuurminnende planten (planten die een zuurdere grond vragen) zoals de Rododendron. Deze zal het een paar jaar overleven, maar hij zal nooit echt mooi worden. Gelukkig is er een overvloed aan kalkminnende planten om voor iedere tuinbezitter in Flevoland fraaie plantencombinaties te maken zoals met Salvia nemorosa (salie), Buddleja davidii (vlinderstruik) en lavendel.

salvia nemorosa vlinderplant lavendel

* Formosus is een Latijns woord dat fraai, mooi betekent.
Ik ontwerp graag ook voor jou een fraaie, mooie tuin.

Marleen Verhoole
Tuinontwerper Almere
www.formosus.nl
06 – 29 316 746